Sport journalism to the next level
CASTIG DE ONOARE
February 8th, 2012
 

Ana Maria Branza scrimaDesprins din intrecerile cavaleresti de odinioara, acest sport numit  scrima  incanta si acum prin aceeasi eleganta si precizie.

Cu o agilitate iesita din comun si un ochi antrenat in a intimida adversarul, scrimera Ana Maria Branza a reusit sa devina cea mai buna sportiva romana a momentului in domeniul ei. Am realizat atat pentru dumneavostra cat si pentru noi un mic interviu intre doua antrenamente, in care am incercat sa surprindem reteta de baza a reusitei.

In primul rand felicitari pentru castigarea Cupei Campionilor Europeni! Spune-ne, ai vreun secret pe care ar trebui sa ni-l impartasesti? Cum reusesti sa aduci atatea medalii Romaniei?

Ana Maria Branza: Secretul cred ca sta in orele petrecute in sala de antrenament. Nu cunosc o formula magica pentru obținerea medaliilor, dar consider ca fiind consecvent in ceea ce faci, urmând un plan bine pus la punct si dorindu-ți,nu ai cum sa nu castigi. In plus de asta, fac parte dintr-un colectiv unit, lucram împreuna de 15 ani, ne știm obiectivele si suntem dispuse sa facem anumite sacrificii in numele performantei.

Olimpiada de la Londra se apropie, tinta delegatiei este aurul?

Ana Maria Branza: La orice competiție la care particip,obiectivul principal este aurul si mi se pare un lucru firesc!In anul 2004 când am participat la JO Atena m-am simțit coplesita de prezenta sportivilor de top pe care-i întâlneam pretutindeni,mă simteam prea mică într-o lume atât de mare. La Beijing, in 2008, rezultatele anterioare mă obligau la o clasare mai buna, a fost medalia de argint.Si cum cariera oricărui sportiv trebuie sa urmeze o panta ascendenta,acea medalie de argint,mă obliga la una de aur la JO Londra 2012. Daca in 2004 si 2008 am fost singura reprezentanta a spadei feminine,anul acesta avantajul meu va fi si faptul ca am alături de mine echipa. Echipa reprezentând o șansa in plus la atingerea obiectivului…AUR!

Care sunt adversarii din lupta pentru o medalie la Olimpiada?

Ana Maria Branza: In actual sistem, este mai greu sa te califici decât competiția in sine. Dar având in vedere ca am rezolvat problema calificării eu cred ca in afara de noi, adversarele puternice pot veni din tari precum China, Italia sau Rusia. Desi, in competiția individuală trebuie sa inveti sa gestionezi foarte bine presiunea venită din exterior si sa-ți tratezi cu aceeași seriozitate toți adversarii,chiar si pe cei mai slab cotati.

Este scrima un sport ce se dezvolta in Romania? Avem sperante si pentru viitor intr-o echipa care sa ne aduca atatea satisfactii?

Ana Maria Branza: Din păcate, nu si nu este doar problema scrimei,ci a sportului românesc in general. In ultimii ani au luat amploare cluburile private, o idee buna,dar nu accesibila tuturor. Exista copii talentati, ale căror familii nu-si pot permite sustinerea. Scolile sportive nu mai sunt susținute si așa pierdem eventuali campioni. Antrenorii ajung sa renunțe la performanța in favoarea beneficiilor materiale si merg sa antreneze in străinătate. Cat despre o viitoare echipa care sa ne urmeze drumul, momentan sunt cateva sportive care promit, dar e nevoie de o confirmare încă din perioada junioratului. Eu sper, totuși, ca actuala echipa sa reziste încă mult timp si astfel inlocuitoarele noastre sa crească in jurul nostru si sa le transmitem “pofta de medalii”.

Nu ducem lipsa de medalii la scrima, dar totusi aveti o baza prin care reusiti sa aduceti atata succes scrimei romanesti , sau si voi va plangeti de aceleasi conditii ca si alti sportivi?

Ana Maria Branza: La acest nivel nu ne mai putem plânge de lipsa condițiilor sau a echipamentului. Inceputul de drum nu a fost chiar unul lin,antrenandu-ne într-o sala de festivitati a unui liceu din Craiova, dar aceasta a fost si motivatia noastră suplimentară. In acea perioada, echipamentul era transmis de la un sportiv la altul si o data ajunsi pe plansele concursurilor internaționale, primul obiectiv era sa-i invingem pe adversarii cu costume sclipitoare. Atunci nu ni se părea normal, ca un copil mai slab pregătit decât noi sa aibă echipament impecabil, pe când noi aveam medaliile. Acum pot spune ca ne putem duela de la egal, la egal, dar asta se întâmpla numai in cazul seniorilor.


Ana Maria BranzaExista prietenie si sustinere intre scrima si reprezentatii celorlalte sporturi din clubul sportiv Steaua?

Ana Maria Branza: De mică am fost crescută in spiritul stelist si mi s-a spus ca Steaua nu e este un club, ci o familie.Traim vremuri grele, dar tind sa cred ca aceasta familie a rămas unita! Exista o susținere reciproca între sportivii clubului, dar din păcate programul de antrenamente nu ne permite sa mergem la competiții. Desi nu ne putem bucura de aproape pentru victoriile colegilor noștri, traim cu intensitate fiecare competiție in care sunt implicați si ne bucurăm pentru fiecare victorie in numele CSA Steaua.

Cum arata o zi obisnuita din viata unei campioane?

Ana Maria Branza: Orice zi începe cu un mic dejun copios si un antrenament pe măsura. Urmeaza pranzul, odihna, un alt antrenament, cina si iar odihna. Asa decurge o zi de cantonament. Cand sunt in București, majoritatea timpului liber o pierd in trafic:) si ce rămâne îl petrec alături de familia mea, ieșind cu prietenii, mergând la film sau la cumparaturi. Rareori merg la teatru sau diverse evenimente. O viața destul de simpla si calculata!

Ce le-ai spune copiilor romani pentru a-i atrage catre acest sport?

Ana Maria Branza: Copiilor le-as arata o sala de scrima si cu siguranță ar fi fascinati. Asa mi s-a întâmplat mie si dintr-o joaca, a devenit un stil de viața. In schimb, m-as adresa părinților cu rugamintea de a indruma copiii spre mișcare. Nu neaparat sportul de performanța, dar dacă își doresc copii disciplinati si dezvoltati armonios, asta n-o sa se întâmple in fata calculatorului, ci pe terenul de sport.

Interviu realizat in exclusivitate de catre Andreea Ogararu si Serban Matei pentru Football Fabulous

Materialele de pe acest site nu pot fi preluate fara a respecta Termenii si conditiile.
Comments: 1
 
  • urzica  |  on February 9th, 2012  |  9:43 AM

    Felicitări, Andreea, pt. interviul cu această admirabilă sportivă, una din putinele flori care mai apar în din ce în ce mai săraca gradină a Stelei, odinioară stâlp de rezistenţă vitală al sportului românesc.

 
Add a comment: